keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Jirkan opissa I

Emman käytös toisten koirien läheisyydessä on ollut meillä aina ongelma. Neiti ei osaa toimia koirien kanssa, joten kokee helpoimmaksi yrittää karkoittaa toisen koiran. Täysin koiraton elämä on puutarhakaupunkilaiselle Ylöjärveä ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa kaupungiksi, joten siksi lieventävä puutarha-etuliite. harrastuskoiralle sula mahdottomuus. Olen yrittänyt vuosien varrella kaikennäköistä ohituskoulutusta ja mistään ei ole ollut oikeasti apua. Yksi syy jatkuvaan epäonnistumiseen ennen on ollut myös vanhempani. Oli turhaa tehdä töitä, kun he ei ole olleet mukana koulutuksessa. Äitikkä ei hallitse koiria, joten antoi niiden riekkua miten sattuu. Lopulta tultiin yhdessä siihen tulokseen, että tarvitaan ulkopuolista apua.

Koirakoutsillahan olimme käyneet yksityisessä opetuksessa reilu vuosi sitten, mutta siellä ei ymmärretty meitä eikä koiraa alkuunkaan. En voi suositella koutsin ongelmakoirakoulutusta. Kun päätimme hakea apua, selvää oli, ettei sinne mentäisi uudestaan. Googlen avulla löysinkin Jirka Vierimaan nettisivun ja laitoinkin samantien sähköpostia.

Ensimmäisellä harjoituskerralla Jirka vahvisti oman päätelmäni; koira ei osaa suhtautua toisiin koiriin.  Kouluttajan sanoin "se on sosiaalisesti törppö." Törppö turhautuu nähdessään toisen koiran, koska ei tiedä mitä tehdä. Turhautuminen purkautuu kiljumisena ja lahkeessa roikkumisena. Koulutuksen tavoitteeksi asetettiin se, että Emma oppisi kestämään oman turhautumisen ja näin olemaan välittämättä koirista.

Sitten hypätäänkin tähän päivään. Ongelmapakettia on enää kerta jälkellä, mutta suuri muutos on jo tapahtunut sekä minussa että koirassa. Nykyisin lähes aina saan koiran kestämään oman turhautumisensa, ottamaan kontaktia ja olemaan rauhassa. Tietysti välillä vieläkin tulee pieniä rähinöitä, mutta enää ei "pahoinpitelykiljuntaa" ole kuulunut! Hienointa on se, että koiran nähdessään Emma katsoo heti minuun. Se juurikin on ollut tavoitteena! Emmalle koiran näkemisen tulisikin tarkoittaa, että nyt minä olen kiinnostavin ja kontaktissa on kannattavinta olla.

Hätäjarru
(havainnollistava video)

Tuollaista harjoitusta tehtiin aivan ensimmäiseksi ilman häiriöitä. Sen idea on opettaa koira liikkumaan mukana niitä tilanteita varten, kun ohitustilanne on jo "menetetty" eli koira joko ottanut katsekontaktin ja pörhistelee tai aloittanut mölinän. Koiraa kiihdyttävissä tilanteissa hihnan kiristyminen yleensä vain lisää kiihkoa, siksi huolellisesti opetettu u-käännös(=hätäjarru) auttaa koiraa pysymään rauhallisempana.


Jarrusta ohitusharjoitteluun


vaihe 1. Puppe-koira havaitsee toisen koiran -> "Kutsu!" -> Puppe kääntyy sinua kohti -> palkka
vaihe 2. Puppe havaitsee toisen koiran -> Puppe kääntyy taluttajaa kohti -> palkka

- Jos tulee kiire ja palkkaa menee todella kovaa tahtia, heitä palkka maahan etsittäväksi. Tällä tavalla saat hieman lisää aikaa ja vauhti ei ala huimata kenenkään päätä.

Meillä on käskynä "jätä" ja se toimii myös muissakin tilanteissa. Jätä-käsky tarkoittaa koiralle, että nyt omistaja on se kivoin asia, jonka luokse pitää mennä ja unohtaa muu toiminta. Oli hienoa huomata kuinka nopeasti Emma ymmärsi jutun jujun. Olen huomannut, että jos koiria on lähistöllä useita, ne menettävät kiinnostavuutensa. Tamskin kisoissa Emma oli kuin kala vedessä. Samoin kun kolmannella harjoituskerralla käveltiin Tampereen keskustassa, olivat pulut paljon kiinnostavampi kuin koirat. Eli meidän kolmen täytyy siis muuttaa isompaan sitiin. Täällä puutarhakaupungin rauhassa on liian vähän koiria Emmalle. Enpä olis uskonut totakaan ikinä sanovani.

Vaikka Emma nyt on osoittanutkin, että osaa ehkä sittenkin ohittaa koiria nätisti, ei se tarkoita, että sen sosiaalisuus olisi miksikään muuttunut. Ehei, se on edelleen se sama törppö ja liian ahdistavassa tilanteessa se puree. Siskolle muutti pieni beaglepenneli, Lilli. Heti kun kuulin asiasta, sanoin, ettei pentua saisi, oman turvallisuutensa vuoksi, tuoda meille. Meitsiähän kuunnellaan kotona, joten Lilli kuitenkin kävi meillä. Kerrassaan ihastuttava pieni tyttö, mutta tunnen koirani. Emma olisi osunut pikkuiseen pahastikin, ellen olisi saanut vedettyä sitä pois. Emma on hyvä harrastuskaveri, mutta tähän mennessä ainoat törpön mielestä siedettävät koirat ovat  Epun lisäksi samojedi Welho ja parson Nemo. 

Emma Epäsosiaalinen on ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tassunjäljet tänne